Selecteer een pagina

China

Familie rondreizen

Een familiereis naar China? Is dat te doen met (jonge) kinderen? Is China niet te vermoeiend voor een avontuurlijke rondreis met je gezin?  Waar moet je op letten? Wat is de beste tijd voor een gezins rondreis China? Wat is er te doen voor de kinderen en wat eet je ter plaatse?

Beste Reistijd

In zo’n groot land kun je dat niet in enkele woorden zeggen. De meeste reizigers maken een rondreis waarbij zowel Peking en Xian als ook het zuiden van China wordt aangedaan. Tijdens een familiereis China zal je dan ook met verschillende klimaatzones te maken krijgen. Wat is de beste reistijd?

Meivakantie

Een uitstekende maand om door China te reizen, helder luchten.

Zomervakantie

Reizen in juli en augustus is goed te doen, wel is het zoals altijd in China een natte periode. In het noorden kan het echt warm worden, in zuidoost China zijn het warme vochtige maanden waarbij in korte tijd veel regen kan vallen.

Herfstvakantie

Oktober is een van de beste voor een familierondreis naar China, maar daardoor ook drukste maanden van het jaar. Wil je in de herfstvakantie een korte China reis maken, plan en boek dan ook ver vooruit.

Kerstvakantie

We raden deze periode niet aan, het is te koud in het noorden en te nat in het zuiden.

Leukste Activiteiten voor Kids 

0 tot 6 jaar oud:

De afstanden zijn groot dus reizen met jonge kinderen kan een uitdaging zijn. Gelukkig staat daar ook wat tegenover: Chinezen zijn gek op kinderen en speeltuinen tref je overal (wel erbij blijven, ze zijn niet altijd goed onderhouden) vooral in de parken. Net als tempels zijn dit leuke plekken voor je kinderen en ideaal om in gesprek te komen met de Chinezen zelf. Varen met een bootje op het meer, (kermis) attracties, soms een compleet circus, er is altijd wel wat te doen.

Een treinreis met je kinderen (met de snelle hi-speed trein of in een couchette in de nachttrein) is een leuke onderbreking en voorkomt lange wachttijden op vliegvelden.

7 t/m 12 jaar oud

Je kinderen doen veel indrukken op en dat is best vermoeiend. Probeer daarom niet al te veel plaatsen in je route op te nemen. Minder is beter, en dan nog 1 minder doen!

Vooral de omgeving van Yangshou is ideaal. Toeristisch maar dat is ook wel lekker zo halverwege of aan het eind van je reis. Plan hier een paar extra dagen. Fietstochten, vlotvaren, culturele shows, kookworkshops, you name it. In iets mindere mate geldt dit ook voor Chengdu en omgeving. KLM vliegt er rechtstreeks heen!

12 jaar en ouder:

Ook voor oudere kinderen is Yangshou fijn. Maar je kunt je reis dan ook wat actiever maken: een (korte) trek over de Chinese muur  bij Mutianyu, fietsen rond het meer in Noord Beijing, de panda’s bij Chengdu of een tempelceremonie.

Eettips in China

Chinees eten, dat kennen we allemaal wel. Maar écht Chinees? De Chinese keuken is enorm gevarieerd. Niet alleen de basis smaken, zout, zoet, zuur, bitter en umami maar ook de textuur en bereidingswijze van gerechten zorgt voor steeds andere smaken. In de goede Chinese restaurants komt bestellen neer op het componeren van een muziekstuk, waarbij de ober een belangrijke adviesfunctie heeft. Even snel bestellen, dat vinden Chinezen vreemd.

Ontbijt

In de gemiddelde 3 tot 4 sterren hotels is dat ‘goedbedoeld westers. Alleen in de luxere 4-5 sterren hotels zijn het buffetten met kaas, vleeswaar etc. zoals we hier gewend zijn, in de middenklasse hotels is het droge toast, jam en eieren. Maar kijk gerust iets verder: doorgaans staan er ook allerlei warme gerechten te pruttelen. Een heerlijke bouillon of noodle soep met verse kruiden is een prima bodem voor een intensieve excursiedag.

Lunch

Eigenlijk is eten een bezigheid die ze op Bali de hele dag door doen. Restaurants zijn altijd wel open tot laat, zeker in de toeristische gebieden. Vooral in Ubud en in het noordoosten tref je nog traditionele Indonesische restaurants: tl licht en spicy eten. Check sowieso of het eten niet te scherp is, zeker bij echt lokale restaurants. Grappig is dat er op Bali, bijvoorbeeld in Canggu en in en rond Sanur, ook steeds meer kindvriendelijke restaurants komen, waarbij de kinderen worden beziggehouden, terwijl de ouders lekker rustig kunnen smikkelen.

Diner

Qua maaltijd vergelijkbaar. Restaurants sluiten vroeg, meestal tegen 21.00 uur
De bekende internationale fastfood ketens tref je ook in China, soms zijn er lokale varianten.

Wat drinken in China

Water uit de kraan drinken tijdens je gezinsreis China wordt afgeraden. Mineraalwater is overal te krijgen. Ook thee tref je overal, op elke hotelkamer staat wel een thermos warm water. Koffie is vaak inferieur, neem je eigen zakjes oploskoffie mee.
Vruchtensappen zijn vooral in het zuiden volop verkrijgbaar maar vaak aangelengd. Beperk je dan tot de bekende frisdrankmerken of sapjes uit de supermarkt om de hoek. Bier is populair en uitstekend van kwaliteit.