Selecteer een pagina

Costa Rica

Familie rondreizen

Een familiereis naar Costa Rica? Met een huurauto naar de natuurparken en de stranden? Waar moet je absoluut heen?  Waar moet je op letten? Wat is de beste tijd voor een rondreis door Costa Rica?  Wat is er te doen voor de kinderen en wat eet je ter plaatse?

Beste Reistijd

Qua klimaat zijn er twee belangrijke seizoenen in Costa Rica; droog en natter.
Wat is de beste reistijd als je met kinderen een familiereis Costa Rica wilt maken?

Meivakantie

Wanneer je in de meivakantie naar Costa Rica wilt reizen dan is het goed om te weten dat de droge periode op zijn einde loopt. Het wordt wat natter maar nog niet veel. Wij vinden het een ideale tijd voor een familierondreis door Costa Rica, vooral omdat je al in een dag of 10-12 een hele goede indruk van het land kunt krijgen.

Zomervakantie

Juli en augustus vallen in de natte periode van mei/juni tot november. Overdag blijft de temperatuur boven de 20 graden, ’s avonds kan het wel wat koeler zijn. Tijdens deze tijd kan er elke dag een bui vallen, meestal in de namiddag. De rest van de dag is het meestal zonnig. Natuurlijk is de natuur is in deze tijd veel groener. Ook deze periode is geschikt, mits je niet alléén strand wilt. Vergeet niet: de prachtig groene  primaire en secundaire jungle heet niet voor niets regenwoud.

Herfstvakantie

De herfstvakantie valt precies in de natste maand van het jaar in Costa Rica.
Het kan dan wekenlang elke middag flink regenen waardoor bepaalde wegen slechter worden. We raden een rondreis in deze periode dus niet aan.

Kerstvakantie

Het droge seizoen, de temperatuur ligt tussen de 25 en 30° C, hoe meer je noordwaarts reist richting Nicaragua, hoe droger en warmer het wordt.  Het is een populaire periode, vooral de kerst, wanneer veel Amerikanen Costa Rica bezoeken. Toch is het relatief: de noordwestkust en Manual Antonio zijn druk, daarbuiten valt het al snel mee. Wel op tijd boeken wil je in deze periode weg wilt.

Leukste Activiteiten voor Kids

0 tot 6 jaar oud:

Met jonge kinderen rondreizen kan in Costa Rica prima: je hebt je eigen vervoer in de vorm van een huurauto, de afstanden tussen de verschillende overnachtingsplaatsen zijn kort (meestal niet meer dan 5 uur rijden maximaal) en er zijn voldoende faciliteiten. Verder kun je het rustig aan doen: korte wandelingen door de natuurparken, vogels en aapjes spotten, een boottripje, vlindertuinen of badderen in de natuurlijke warmwaterbaden. Costa Ricanen houden van kinderen, niets is te veel. Bedenk dat langere (dag)excursies b.v. naar Tortuguero met heel jonge kinderen soms wat veel worden en kies voor trips van een halve dag. Buggy’s zijn niet zo handig in de natuur, neem voor de jongsten ook een rugdrager o.i.d. mee. Samara is een geschikt rustig strand.

7 t/m 12 jaar oud

Voor deze leeftijdsgroep is Costa Rica een ideale bestemming: de wat meer sportieve activiteiten komen aan bod: ziplinen tussen de kruinen van de enorme woudreuzen, wat langere wandelingen door de parken, een avond of nachtsafari naar de schildpadstranden in Tortuguero, surfen in het noorden enz. Een bezoek aan een koffie- of ananas plantage is ook een goede tip. Op veel plekken krijg je kortingen op de entree voor kinderen tot 10 of 12 jaar.
Tot 10 jaar of 140 cm is verder in je huurauto een kinderzitje verplicht, te regelen bij de autohuur.

12 jaar en ouder:

Je kunt de Costa Rica familie rondreis wat intensiever maken, wellicht ook enkele dagen cultuur snuiven in Granada in Nicaragua invoegen. Een selfguided dag wandeling in Rincon de la Vieja, het beklimmen van een vulkaan top, een boottocht op zoek naar dolfijnen vanuit Dominical, of een trip naar het dichte woud van Corcovado National Park, er zijn veel mogelijkheden.

Eettips in Costa Rica

Kun je met je kinderen lekker eten in Costa Rica? Gelukkig is het antwoord daarop voluit ja!

Ontbijt

In de hotels wordt een westers ontbijt geserveerd. Brood, eieren, fruit enz. Uiteraard ook overal het beroemde Costa Ricaanse ontbijt: ‘gallo pinto’, een stevige combinatie van rijst, bonen, uien, eieren met een schijf avocado en al dan niet een spicy saus. Een prima bodem voor een dag uit.

Lunch

Voor de Tico’s is dit de hoofdmaaltijd van de dag. De originele keuken van Costa Rica is eenvoudig: rijst, bonen, aardappel, wortel en cassave, aangevuld met kip, vlees of vis, vaak in behoorlijk grote porties. Delen van schotels is geen probleem. In bijna alle grote plaatsen tref je ook internationale restaurants en ook de filialen van al dan niet internationale fastfoodketens. Er is veel verse groenten en fruit, dus maaltijdsalades zijn erg lekker en gemakkelijk te krijgen. 

Diner

Qua maaltijd niet heel veel anders als de lunch, soms wat kleinere hapjes, die men in familie of vriendenverband nuttigt. Men gaat vroeg aan tafel, zo tussen 17.30-19.30 uur.

Wat drinken in Costa Rica

Water uit de kraan drinken tijdens je gezinsreis Costa Rica wordt afgeraden. Mineraalwater is overal te krijgen. Verder natuurlijk veel vruchtensap (refrescos naturales) al dan niet gemixt met water of melk. Er wordt veel lokale koffie verbouwd en ook gedronken: sterk en smakelijk. Frisdranken, bier (Imperio) en wijn (Chileens en Argentijns) zijn overal te krijgen. Wil je nog wat sterkers probeer dan de Centenario, heerlijke oude rum, die lokaal wordt gemaakt. Je kunt die fabriekjes ook bezoeken.