Selecteer een pagina

Cuba

Familie rondreizen

Een familiereis naar Cuba? Niet alleen in een luxe resort maar een rondreis met lokale hotels en Casa Particulares? Is dat te doen met (kleine) kinderen? Waar moet je op letten? Wat is de beste tijd voor een familierondreis Cuba? Wat is er te doen voor de kinderen en wat eet je ter plaatse?

Beste Reistijd

Je kunt eigenlijk het hele jaar je rondreis Cuba maken, in het droge seizoen kan het wel echt warm, boven de 30 C worden, in het natte seizoen valt wat meer regen. Qua klimaat ligt de beste reistijd voor Cuba tussen november en mei. Cuba ligt in de tropen en de gemiddelde temperatuur is ca. 27˚C. Er zijn eigenlijk maar twee seizoenen, een nat en een droog seizoen. De droge periode, van oktober tot mei kent een warm, droog klimaat, met temperaturen tussen de 27˚C en 30˚C. Wat is de beste reistijd?

Meivakantie

In de meivakantie naar Cuba is een geschikte periode voor een familieavontuur naar Cuba, het is het begin van het regenseizoen, er valt regen maar nog niet veel. Qua temperatuur is het gematigd warm.

Zomervakantie

In de natte tijd, zo tussen mei en september, regent het, maar meestal alleen aan het eind van de dag en kort, maar dan wel hevig. De luchtvochtigheid is hoog maar rondreizen over Cuba met kinderen is in deze periode prima te doen.Ook deze periode is geschikt, mits je niet alléén strand wilt. Vergeet niet: de prachtig groene  primaire en secundaire jungle heet niet voor niets regenwoud.

Herfstvakantie

In de herfstvakantie zo half tot eind oktober loop je wel risico op orkanen.
 We raden je een familiereis Cuba in deze periode dus niet aan.

Kerstvakantie

Het is hoogseizoen op Cuba, het is warm, droog en ook wel druk. Toch is dit een goede periode, je kunt in twee weken veel van Cuba zien en, mits je tijdig boekt, ook op de juiste plekken overnachten. Wel liggen de prijzen in deze periode hoger en soms moet extra betaald worden voor een Kerst- of Nieuwjaars diner.

Leukste Activiteiten voor Kids

0 tot 6 jaar oud:

Met heel jonge kinderen rondreizen kan, maar je moet wel het een en ander zelf meenemen: luiers, opvouwbaar babybedje enz. Reken niet te veel op een autostoeltje, die zijn bijzonder schaars. Een goede, niet te vermoeiende route is Havana- Vinales -Soroa – Trinidad – Varadero, een rondje aan de oostkust dus. Zowel in het tabaksgebied als bv. in Trinidad en natuurlijk aan het strand heb je zo voldoende tijd en rust om alles uit je Cubareis te halen. Vervoer is het best per huurauto, zie je daar tegenop, dan zijn ook voor niet al te veel geld privé transfers te regelen en word je comfortabel van de ene plaats naar de andere gebracht.

7 t/m 12 jaar oud

Wat oudere kinderen zullen meer plezier hebben van een Cuba vakantie, vooral omdat ze zelf meer kunnen. Rijden in een oldtimer, snorkelen voor de kust, paardrijden door de tabaksvelden, met een lokale fietstaxi door Trinidad, een tabaksfabriek bezoeken, het zijn allemaal leuke uitstapjes. Zwembaden kom je niet tegen bij de casa particulares, dus dan is strand wel fijn, of afsluiten met een luxer resort in Varadero bijvoorbeeld. Ga niet te kort, twee weken of twee en een halve week. Plan in ieder geval extra dagen. Juist op die dagen zullen je kinderen het met de activiteiten het meest naar hun zin hebben en het breekt de reisdagen.

Ga niet te kort, twee weken of twee en een halve week. Plan in ieder geval extra dagen. Juist op die dagen zullen je kinderen het met de activiteiten het meest naar hun zin hebben en het breekt de reisdagen. Tot 10 jaar of 140 cm is verder in je huurauto een kinderzitje verplicht, te regelen bij de autohuur.

12 jaar en ouder:

Zijn je kinderen ouder, zorg dan voor wat meer afwisseling en ook dan niet te veel stops.
Het rondje oostkust is nog steeds prima. Combineer evt. met een extra strandbezoek om nog meer te snorkelen en te duiken.

Eettips op Cuba

Eten op Cuba, wat kun je verwachten?

Ontbijt

In de casas normaliter een eenvoudig ontbijt, brood, zoetigheid, eieren, gekookt of gebakken en vers fruit.

Lunch

De lunch, als je onderweg bent is ook eenvoudig, broodjes of soms in de zgn peso eetstalletjes een pizza of knapperig gebraden kippenpoten. Neem voor onderweg wat snacks mee, koekjes, muesli repen etc. Op straat zie je ook veel pindaverkopers. Kost bijna niets en je draagt bij aan het inkomen van de bevolking.

Diner

Eenvoudige, voedzame maaltijden waarbij bonen (bruin of rood), rijst, kip, varkensvlees en vis de hoofdbestanddelen zijn. Groenten vooral wortel, kool enz. Weinig kruiden, wel knoflook en ui. Toetjes zijn schaars, vooral tropisch fruit. Bij verschillende casa particulares en in de zgn. Paladares, huiskamerrestaurantjes, biedt men vaak verse vis, zoals bv kreeft aan, voor jou (nog) voordelig, voor hen een goede bijverdienste.

Meer keuze

Varadero, de oudste badplaats, heeft qua restaurants de grootste keuze. Wil je eens echt lekker Europees eten, doe dat dan in het restaurant van een van de grote 5 sterren hotels, de steaks zijn hier echt perfect. Ook tref je hier wat fastfood restaurants aan (geen Mac natuurlijk)

Wat drinken in Cuba

Water uit de kraan drinken tijdens je gezinsreis Cuba wordt afgeraden. Mineraalwater is overal te krijgen. Koffie (matig, de beste wordt geëxporteerd) is erg sterk en met wordt met veel suiker gedronken uit kleine kopjes (de café cubano). Sapjes komen vooral uit pak of blik, alleen in de grotere hotels zie je verse vruchtensappen. Op straat ijsshops met milkshakes (batidos) en stalletjes met geperst suikerrietsap. Heerlijk fris en gezond, het wordt voor je neus geperst. Verder natuurlijk bier en de beroemde rumcocktails, zoals cuba libre en mojito. Overigens zijn cocktails ook altijd als mocktail, dus zonder alcohol verkrijgbaar.