Selecteer een pagina

Sri Lanka

Familie rondreizen

Een familiereis naar Sri Lanka? Is dat te doen met (jonge) kinderen? Is een rondreis Sri Lanka niet te vermoeiend met je gezin?  Waar moet je op letten? Wat is de beste tijd voor een rondreis over Sri Lanka? Wat is er te doen voor de kinderen en wat eet je ter plaatse?

Beste Reistijd

Tijdens een familiereis Sri Lanka waarbij je een groot deel van het eiland ziet zal, je ook al vanwege de hoogte, met verschillende klimaatzones te maken krijgen. En dan is er ook nog de moesson. Wat is de beste reistijd?

Meivakantie

Begin van de zuidwest moesson, een overgangstijd. Wat voor veel periodes geldt: doordat je het hele land doorreist zal je met verschillende klimaten te maken krijgen, ook al vanwege de hoogte. Warm blijft het altijd, Sri Lanka heeft zo dicht bij de evenaar een tropisch klimaat.

Zomervakantie

Van mei tot september waait de zuidwest moesson, het regent in het zuiden en westen van Sri Lanka. Toch is het een groot deel van de dag ook zonnig, maar een paraplu of poncho moet je bij de hand houden. Het noorden en oosten zijn dan juist droog. Dat is dan ook de beste plek voor strand omdat in deze periode de zee in het westen en zuiden behoorlijk ruw kan zijn. In de zomervakantie naar Sri Lanka is dus een goede keus.

Herfstvakantie

In deze periode valt de meeste regen in het noorden en oosten van Sri Lanka. In het zuidwesten zonnig en droog. Een prima tijd om te gaan dus.

Kerstvakantie

Ook in deze tijd is het in het zuidwesten zonnig en droog, met af en toe in de na middag en nacht een regenbui. Die zijn dan wel heftig.

Leukste Activiteiten voor Kids

0 tot 6 jaar oud:

Met jonge kinderen rondreizen kan, zeker als je je eigen auto met chauffeur hebt.  De afstanden tussen de verschillende plaatsen zijn niet groot, dat is ook fijn. Luiers en kindervoeding zijn gewoon verkrijgbaar. Sri Lanka is enorm afwisselend, ook voor jongere kinderen. Veel dieren zoals olifanten en apen midden in de natuur, een relaxt tempelbezoek (kies ook eens een minder bezochte) en mooie, nog rustige stranden. Vermoeide ouders boeken een relaxte ayurvedic massage, de specialiteit op Sri Lanka.

7 t/m 12 jaar oud

Ga waar het kan relatief vroeg op pad. Je chauffeur is het gewend en het is dan nog niet zo druk en warm. Je bent dan vaak in de vroege namiddag toe aan relaxen, dan is een uitgebreide lunch (zie onder) geen gek idee. De entreegelden in Sri Lanka zijn hoog en al krijg je voor hele jonge kinderen korting, het loopt flink op. Zo kost SIgiriya al US$ 30,- p.p, Pollonaruwa US$ 25,-, Yala US$ 20,- enz. Met een gezin is een uitstapje dus zo US 100,- en dan moet je de gids nog apart betalen. Maak tevoren een keuze. Een olifant safari, bijvoorbeeld in Udawalawe National Park is een must, net als de botanische tuinen net buiten Kandy. Strandbezoek bijvoorbeeld in Mirissa, of een wandeling over Galle Fort of tussen de theeplantages kost niets, de trein van Kandy naar Ella bijna niets.

12 jaar en ouder:

Veel sportieve mogelijkheden, je wilt niet alleen maar in de auto zitten. Fietsen langs de tempel ruïnes in Polonnaruwa, duiken bij Pigeon eiland (wel waterschoenen meenemen), een stevige klim naar Adams (of Little Adams) peak of de beroemde rotstempel van Sigiriya, raften op de Kelani rivier, een safari maken in het Yala National Park, kortom, een Sri Lanka vakantie is enorm afwisselend, ook voor tieners. Reken, zoals boven gezegd, wel op forse entrees.

Eettips in Sri Lanka

Eten in Sri Lanka, wat krijg je dan? In Sri Lanka eet men vooral curry, ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Behoorlijk pittig ook, maar als je het tijdig vraagt ook zonder al die scherpe ingrediënten. Voor reizigers is het aanbod best goed en gevarieerd:

Ontbijt

In de hotels een behoorlijk westers ontbijt: brood, zoetigheid, thee, koffie, sapjes en de Engelse toevoegingen als bacon, eieren en worstjes. En uiteraard veel vers fruit.
Sri Lankanen zelf houden het op fruit, brood of pannenkoekjes van rijstmeel met kokos.

Lunch

De belangrijkste maaltijd en ja, dat is ook curry: rijst met daarom heen allerlei kruidige hapjes. Afhankelijk van de rijkdom soms alleen wat gesmoorde groente, maar soms ook met allerlei soorten vis en vlees. Eiercurry, groenten curry en zelfs fruitcurry. Die kruiden in allerlei mixen zijn het belangrijkst maar maken het eten soms ook wel heavy en vooral pittig. Gelukkig is er altijd curd, een dikke yoghurt die dit goed blust. Zoet fruit helpt trouwens ook, water drinken juist niet. Pas echt op, in Sri Lanka is veel eten bijzonder spicy. Vegetariërs hebben het goed, overal kun je vegetarische thali’s bestellen.

Diner

Niet de hoofdmaaltijd in Sri Lanka. Restaurants gaan doorgaans laat open, na 19.00 uur.
Via de roomservice in je hotel kun je meestal de hele dag (en nacht) wel wat bestellen.

Wordt het met kinderen laat, lunch dan uitgebreider. Voor het diner zijn noodles (overal te krijgen) met evt wat verse groenten een prima alternatief. Echt fastfood of streetfood, toch populair in Azië is in Sri Lanka gek genoeg nauwelijks populair.

Wat drinken in Sri Lanka

Water uit de kraan drinken tijdens je gezinsreis Sri Lanka wordt afgeraden. Mineraalwater is overal te krijgen. Thee is uiteraard dorstlesser nummer 1: dan wel sterk en met veel suiker en melk. Verder is overal fruit te krijgen en dus ook (de meest exotische) fruitsapjes.
Voorbeelden: veel soorten bananen, rambutan, papaja, ananas, kokos, jackfruit, doerian, noem maar op. Dit is het land om het allemaal te proberen. Bier wordt onder licentie gemaakt of komt, net als de wijn uit het buitenland.