Selecteer een pagina

Thailand

Familie rondreizen

Thailand is een ideaal land voor een familierondreis. Maar waarom eigenlijk? Wat is de beste tijd voor een reis naar Thailand? Wat is er te doen voor de kinderen en wat eet je ter plaatse?

Beste Reistijd

In Thailand ligt de temperatuur het hele jaar door tussen de 25° en 35° C, met uitschieters naar boven in het droge seizoen. De soms hoge vochtigheid maakt het voor het gevoel echt warm. Gelukkig nemen de Thai ook maatregelen: overal vind je wel fans en airco. Een dunne trui of vestje, ook voor je kinderen is een must want vaak staan die airco’s op standje 10.

Meivakantie

Het is heet en de luchtvochtigheid is hoog. Kun je daar goed tegen en ben je niet van plan een al te intensieve reis te maken, dan kun je deze periode overwegen. Omdat je 2 weken hebt inclusief vlucht is het aan te raden niet meer dan 4 plekken aan te doen. Een populaire Thailand route in deze periode is Bangkok 3 nachten, River Kwai 2 nachten, nachttrein zuiden 1 nacht, Khao Sok park 2 nachten, eilandje bij Phuket/Krabi 4 nachten en dan via Bangkok (aansluitende overstap) terugvliegen.

Zomervakantie

Je reist in juli en augustus het Thaise regenseizoen. Het is niet koud en het regent vooral aan het eind van de middag, kort en hevig. Een populaire tijd voor een rondreis, het is uiteraard vakantietijd en drukker. Probeer de laatste week van augustus en de maand september te vermijden, dan begint de heviger regentijd die duurt tot december. Dan is ook de Golf van Thailand (oa. Samui en omliggende eilanden) erg nat. In 3 weken kun je het hele land zien zonder dat het met je gezin te veel wordt.

Herfstvakantie

De herfstvakantie is vaak te kort en het is regentijd. We raden dit niet aan.

Kerstvakantie

Kun je deze vakanties wat oprekken tot tenminste tot 2 weken, dan is een reis naar Thailand goed te doen. Het is qua weer het meest ideaal, de temperatuur is aangenaam, de luchtvochtigheid laag en er valt nauwelijks regen. Met kerst / nieuwjaar is het druk, zorg ervoor tijdig, dus zeker 6 maanden te voren je vliegtickets en hotels vast te leggen.

Leukste Activiteiten voor Kids

0 tot 6 jaar oud:

Ja, ook de jongste kun je meenemen. Verplaats je niet veel, zorg voor airco en regel alles tevoren. De Thai zijn gek op kinderen, voor je het weet is je baby door het (keuken) personeel ‘ontvoerd’ zoals wij meemaakten. De leukste activiteiten: olifantenpark (ritjes op olifanten moet je niet willen maken, deze grijze kolossen wassen en voeren is al spannend genoeg), snorkelen.

7 t/m 12 jaar oud

Je kinderen zijn voor alles in. De meeste hotels met zwembad is erg fijn. Wandelen over de nachtmarkt, slapen in de nachttrein, een ritje in de tuktuk, het is allemaal even spannend. Zorg echter voor voldoende rustmomenten, dan geniet je er zelf ook het meest van. De meest populaire activiteiten: olifantenpark (en ook hier geldt, ritjes op olifanten moet je niet willen maken), snorkelen.

12 jaar en ouder:

Probeer tevoren een goed plan te maken, waarin ieder aan zijn trekken komt. Juist omdat er zoveel mogelijkheden en activiteiten zijn, ligt overkill op de loer. Haal eventueel nog een extra stop uit je reis en zorg voor nog 2 extra ‘’vrije’’ dagen. Achteraf zal blijken dat die dagen nu juist het hoogtepunt van de vakantie waren. De leukste activiteiten voor je tieners in Thailand: duikcursus (Je PADI duikdiploma halen kan in Thailand relaxt en voordelig. Zorg er wel voor tenminste 5 dagen op 1 plek te zijn en erna niet direct te gaan vliegen), ziplinen, trekking (hele ervaring maar kies een korte). En tot slot: Fietsen door Bangkok. Een fietstocht door de achterafstraatjes: winkeltjes, tempels en soms bijna letterlijk dwars door iemands huiskamer. Deels fiets je ook aan de andere kant van de rivier over smalle groene fietspaden en langs blikkerend gouden tempeldaken. Veilig want voor én achter de groep van ca. 8-10 deelnemers fietsen lokale gidsen mee.  Kinderzitjes en fietsen zijn te regelen.

Eettips in Thailand

Thais eten is populair, ook in Nederland, dus wellicht is het allemaal niet al te nieuw voor je. Toch verschilt het met wat je in Thailand zelf op je bord krijgt.

Tropisch fruit

Dé plek om je kinderen kennis te laten maken met al die verschillende onbekende soorten fruit. Let er wel op dat het niet wordt aangelengd met kraanwater en dat de ijsblokjes niet van kraanwater zijn. De durian (sterke Franse camembert lucht) kun je beter vermijden en mag niet mee naar je hotelkamer.

Je hotel restaurant

Makkelijk na een drukke dag met kinderen. Maar let op dat je hier alleen eet als het druk is. Een doorgaans leeg hotel restaurant zal niet veel meer dan standaard gerechten serveren. Dit geldt vooral voor de hotels in 2,5-3 sterren categorie. Vaak zit een goed restaurantje vlakbij, alleen nog even vragen.

Straatstalletjes

Al zou je dat niet direct denken, vaak is het veilig om hier te eten, ook de Thai doen het veel. Ga vooral wel waar het echt druk is: een hoge omloopsnelheid van maaltijden bereiden en verkopen zorgt voor betere hygiene. Wast men borden en kopjes in een teiltje zonder stromend water dan kun je beter een andere plek zoeken. Eten (vooral vlees) dat ongekoeld in de zon ligt te bakken kun je later op dag beter niet meer kopen. Vraag bij twijfel je hotelpersoneel, juist die weten waar de locals goed en voordelig eten.

Foodcourt

Grote steden in Thailand hebben shopping centra en wijken waar alles te koop is. Neem de trap naar een van de ‘foodcourts’, goedkoop en goed Aziatisch lunchen midden tussen de shoppende menigte.

Europees /internationaal

In de grote steden en vooral in Bangkok tref je een scala van uitstekende restaurants. Zo is bijvoorbeeld Japans eten hier erg goed en relatief voordelig. Alleen in de grote internationale restaurants kun je ook medium/rare of rare steaks bestellen zoals je die in Nederland eet. Elders doe je dat beter niet, de Thai eten hun vlees doorbakken.

Eetgewoontes

Gewoon met je gezin op lage krukjes op straat ’n heerlijk soepje naar binnen lepelen, net als de Thai. Geen moeilijk gedoe met stokjes, Thai gebruiken zelfs geen mes (alles is voorgesneden) maar alleen vork en lepel. Tenslotte: schaam je niet, de internationale fastfood ketens tref je in de grotere steden. Na een aantal dagen Thai is een fried Chicken of hamburger ook voor je kinderen een bekende traktatie.