Selecteer een pagina

Vietnam

Familie rondreizen

Een familiereis Vietnam? Waarom is dat land geschikt voor een avontuurlijke rondreis met je gezin?  Waar moet je op letten? Wat is de beste tijd voor een rondreis Vietnam? Wat is er te doen voor de kinderen en wat eet je ter plaatse?

Beste Reistijd

Vietnam is een langgerekt land met ook nog al wat hoogteverschillen. Tijdens een familiereis Vietnam van noord naar zuid of omgekeerd zal je dan ook met verschillende klimaatzones te maken krijgen.

Meivakantie

Een geschikte periode, maar wellicht wat te kort qua vakantiedagen. Het is het begin van het regenseizoen, er valt regen maar niet overmatig. Qua temperatuur is het gematigd warm.

Zomervakantie

In het noorden is het warm (tot soms 40 C en regenachtig, hoger in de bergen echter is het aangenaam koeler. In het zuiden en de centrale hooglanden is het het hele jaar door warm. Juli en augustus is ook tijd waarin de meeste reizigers vertrekken. Vanaf zo half augustus tot en met november is de periode van stormen en tyfoons.  Precies te voorspellen is dit helaas niet. Houdt in het zuiden rekening met dagelijks regenbuien, doorgaans aan het eind van de middag, kort en heftig.

Herfstvakantie

De herfstvakantie is te kort en het is regen/stormseizoen. We raden je een familiereis Vietnam in deze periode dus niet aan.

Kerstvakantie

Het is nergens regenseizoen en minder heet dan in andere maanden, dus een ideale tijd. In de bergen echter wordt het echt koud en is warme kleding vereist. Ook is het in deze periode drukker dan anders, dus vroeg boeken is een must. Kun je maximaal 17 dagen weg, dan kun je een goede indruk krijgen van Vietnam, zonder dat het teveel haasten wordt.

Leukste Activiteiten voor Kids

0 tot 6 jaar oud:

Met heel jonge kinderen rondreizen kan, er zijn voldoende faciliteiten. Ook luiers, poedermelk etc. is overal verkrijgbaar. De afstanden zijn echter vrij groot, neem de (nacht) slaapbus of het vliegtuig om die afstanden te overbruggen en neem tenminste 3-4 weken de tijd. Voor de kinderen zelf is het vrij vermoeiend, als ze iets ouder zijn hebben ze er meer aan.

7 t/m 12 jaar oud

Wat oudere kinderen zullen meer plezier hebben van een Vietnam vakantie. Ook dan is het handig de lange afstanden deels te vliegen (Hanoi naar Danang of Hue, Danang naar Ho Chi Minh. Een keer een bus of trein reis is ok, maar niet te veel, de afwisseling maakt het leuk.

Betaalbare hotels met zwembad voor je kinderen zijn er voldoende. Plan daarbij dan extra dagen, bijvoorbeeld in Hoi An. Juist op die dagen zullen je kinderen het met de activiteiten het meest naar hun zin hebben en het breekt de reisdagen.

12 jaar en ouder:

Wat hiervoor voor kinderen tot 12 jaar geldt, geldt ook voor de wat oudere tieners. Denk daarbij aan snorkelen en duiken bij Hoi An, Mui Ne, Palmeiland of Phu Quoc. . Ook dan: houdt de route kort, boek extra dagen en beperk het aantal overnachtingsplaatsen. Het reizen door dit land op zich is eigenlijk al een activiteit op zich.

Eettips in Vietnam

Eten in Vietnam, wat krijg je dan? Ja loempia’s natuurlijk. Daarnaast van doorzichtige gestoomde rijstpannenkoekjes met frisse kruiden. Verder uiteraard noedels en veel verse, groenten. De Vietnamese keuken is erg gezond en gevarieerd. De basis is gestoomde witte rijs aangevuld met groenten, vlees en vis. Altijd en overal: de typisch Vietnamese gefermenteerde vissaus Nuoc mam.

Ontbijt

In de guesthouses en hotels wordt een westers ontbijt geserveerd, vaak toast witbrood en veel eieren. Lekker, als je kinderen daarin meegaan, is het traditioneel Vietnamese ontbijt een stomende, goed gevulde kom noedelsoep (Phó) uiteraard ook met een flinke scheut vissaus. Een goed begin van de dag.

Lunch

Voor de Vietnamezen de hoofdmaaltijd, echter je ziet mensen eigenlijk de hele dag wel eten, zeker in de kleine straattentjes. Voor kinderen is het prettig dat het eten doorgaans veel minder pittig is dan bijvoorbeeld in Thailand. Let op: op veel plekken zie je de Vietnamezen al zo rond 11.30-12.00 aan de lunch zitten. Vergeet niet dat men vaak bij zonsopgang al opstaat en er dus al een flink deel van de dag op heeft zitten. Sta dus niet gek te kijken als je chauffeur of gids tegen 11.00 wat onrustige neigingen begint te krijgen: de honger slaat toe.

Diner

Qua maaltijd niet heel veel anders als de lunch, soms wat kleinere hapjes, die men in familie of vriendenverband nuttigt. Men gaat al vroeg aan tafel, zo tussen 17.30-19.30 uur. Daarna is het rondrijden en zien en gezien worden, te voet of op de scooter/bromfiets.

Fastfood

De grotere fastfoodketens hebben in de grote steden enkele filialen, daarbuiten zijn het soms goed bedoelde klonen daarvan. Niet slecht, wel meer op de Vietnamese smaak geënt. Voorbeelden: veel soorten bananen, rambutan, papaja, ananas, kokos, jackfruit, doerian, noem maar op. Dit is het land om het allemaal te proberen. Bier wordt onder licentie gemaakt of komt, net als de wijn uit het buitenland.

Wat drinken in Vietnam

Water uit de kraan drinken tijdens je gezinsreis Vietnam wordt afgeraden. Mineraalwater (nuoc suoi) is overal te krijgen. Ook thee tref je overal, op elke hotelkamer staat wel een thermos warm water. Het is zelfs zo dat als je in de traditionele restaurantjes een kop koffie (sterke filterkoffie) bestelt, je er een kop thee bij krijgt.

Typisch Vietnamees is de beroemde egg coffee. Vietnamese koffie met een topping van tot vla geklopte eidooier. Verassend lekker en sla het zeker niet over tijdens je Vietnam rondreis! Hoe je ‘m zelf maakt? Lees de blog over deze Vietnamese egg coffee hier.

Frisdranken als Pepsi, Coca Cola etc, zijn alom tegenwoordig. Probeer zeker de verse vruchtensappen (mango, limoen) daar waar ze voor je neus worden gemaakt.
Bier is populair en uitstekend van kwaliteit. Merken zijn o.a. Saigon, 333, Halida, Hanoi bier etc. en de internationale merken die onder licentie worden gebrouwen.