Selecteer een pagina

Namibië

Familie rondreizen

Een familiereis Namibië? Waarom is dat land geschikt voor een avontuurlijke rondreis met je gezin? Waar moet je op letten? Wat is de beste tijd voor een reis naar Namibië? Wat is er te doen voor de kinderen en wat eet je ter plaatse?

Beste Reistijd

Namibië heeft een droog semi-woestijnklimaat. Overdag is het warm tot zeer warm (midden zomer kan het kwik oplopen tot zo’n 35 tot 40˚C) en ’s nachts koelt het altijd sterk af. ’s Winters is het overdag ook nog warm, maar ’s nachts kan het bijna vriezen. Het regenseizoen loopt van oktober t/m april. De rest van het jaar is het droog en wolkeloos, gemiddeld heeft Namibië 300 dagen zon per jaar.

Meivakantie

Dat is in Namibië de herfst. De seizoenen zijn niet zo lang als bij ons: zomer en winter volgen elkaar snel op. Mei/juni is de herfstmaand, reken op ongeveer 20˚C met wat koudere dagen.

Zomervakantie

In Namibië de winter: juli en augustus. Veel zon, ’s ochtends en ’s avonds zakt de temperatuur onder de 10˚C. Overdag is het met ca. 15 tot 22 ˚C best aangenaam te noemen.

Herfstvakantie

De herfstvakantie is vaak te kort voor een rondreis Namibië. Daarnaast is het dan regentijd. We raden deze periode niet aan.

Kerstvakantie

De Namibische zomer loopt van oktober t/m mei. Het is warm en zonnig: ’s ochtends ca. 15˚C en overdag temperaturen tot 35˚C. Dit is ook de regentijd, maar regen valt in korte periodes. Na een paar onweersbuien kleurt het droge landschap groen, het is de favoriete tijd van de locals. De kerstvakantie is een goede tijd, maar wel druk, je moet echt vroeg boeken.

Leukste Activiteiten voor Kids

0 tot 6 jaar oud:

We raden het niet aan. De afstanden in Namibië zijn enorm. Tenzij je een prijzige vliegsafari boekt, waarbij je alle afstanden per vliegtuigje overbrugt, zit je nu eenmaal veel in de auto terwijl het landschap om je heen langzaam verandert.

7 t/m 12 jaar oud

Wat oudere kinderen zullen meer plezier hebben van een Namibië vakantie. Doe dan alleen de route via Sossusvlei naar het noorden en ga niet naar de Kalahari of de Fish River Canyon in het zuiden. Kamperen met tentjes op het dak van je 4WD is heel avontuurlijk, wissel dit af met hier en daar een verblijf in een lodge. Wel extra kosten, maar dat is het waard, vaak is er dan ook een zwembad. Plan daarbij extra dagen bijvoorbeeld in Swakopmund. Juist op die dagen zullen je kinderen het met de activiteiten het meest naar hun zin hebben en het breekt de reisdagen.

12 jaar en ouder:

Wat voor kinderen tot 12 jaar geldt, geldt ook voor de wat oudere tieners. Daarbij kunnen zij nog iets meer deelnemen aan de verschillende sportieve activiteiten. Ook met tieners is het advies: houd de route kort, boek extra dagen en beperk het aantal overnachtingsplaatsen.
Een 4WD kampeervakantie is een avontuurlijke en betaalbare manier om het land te zien.

Eettips in Namibië

Namibië heeft, naast de lokale keuken, met zijn Duits koloniaal verleden en Zuid-Afrika naast de deur iets van beide landen.

Ontbijt

In de guesthouses en hotels in Windhoek is het ontbijt meestal vergelijkbaar met hier, dus best uitgebreid. Brood, zoetigheid, vleeswaren, fruit, koffie en thee. Kijk niet gek op als er tussen de schalen ook een bord ‘biltong’ staat: gedroogd, gezouten vlees van wild als kudu, springbok, struisvogel enz. Trouwens ook lekker voor onderweg of bij de borrel.

Lunch

Net als het diner bij veel locals de hoofdmaaltijd, zie onder. Toch zijn er ook wel leuke lunchgelegenheden met je gezin, bijvoorbeeld in Swakopmund het beroemde Village café. In Swakopmund kun je trouwens ook heel goed vis eten (het komt direct uit de haven van Walvisbaai), de oesters zijn bijvoorbeeld heerlijk.

Diner

Populair bij de locals is de milliepap en de mahangosoep van rijst, lam en geitenvlees bij elkaar in een ‘potjie’: een gietijzeren 3-potige pot die boven het vuur wordt gehangen.

Vlees is sowieso een belangrijk ingrediënt. Sta niet gek te kijken als je (vooral in Swakopmund: nergens zijn de historische banden in deze voormalige Duitse kolonie sterker dan hier) een ‘gutburgerliche’ keuken voorgeschoteld krijgt. En ja, de schnitzel hoort daar ook bij, net als Apfelstrudel en zuurkool. Toch komen vegetariërs ook redelijk aan hun trekken, de meeste restaurants hebben wel enige keuze. Zeker wat oudere kinderen zullen geen moeite hebben met het eten op een rondreis Namibië.

Beerhouse

Je komt ze veel tegen in Namibië: biercafés. Variërend van een lokale ‘shebeen’ in de townships tot een beer and fun complex voor de hele familie. In de laatste categorie valt Joe’s, een beerhouse in het centrum van Windhoek waar je met de hele familie wat kunt gaan drinken. Wel met een ruig randje: een auto tegen het plafond, grote glazen bier op tafel en de ‘housewine’ is Jägermeister. Houd je van vlees? Dan zit je hier zeker goed: springbok, zebra, kudu of ‘gewoon’ een rundersteak, het staat allemaal op het menu.

Wat drinken in Namibië

Vruchtensap, mineraalwater, frisdranken en (Windhoek) bier zijn overal te koop. Water uit de kraan kun je op sommige plekken gewoon drinken, vraag dit altijd wel even na bijv. in je hotel voor je een slok neemt. Flessenwater is overal goedkoop en gemakkelijk te krijgen. Een lekker wijntje bij het diner? Geen probleem, veel wijn komt uit Zuid-Afrika en zelfs een droge Duitse wijn staat gewoon op de kaart.