Selecteer een pagina

Zuid Afrika

Familie rondreizen

Met kinderen naar Zuid-Afrika? Wat is de leukste route voor een avontuurlijke familie rondreis met je gezin? Waar moet je op letten? Wat is de beste tijd voor een rondreis door Zuid-Afrika? Wat is er te doen voor de kinderen en wat eet je ter plaatse?

Beste Reistijd

In onze winter is het in Zuid-Afrika volop zomer. De seizoenen zijn precies andersom als bij ons. De beste reistijd van een familiereis naar Zuid-Afrika hangt vooral af van wat je er wilt doen. Ga je vooral in Kaapstad of bij Durban op het strand liggen, dan kun je het best in december of januari t/m maart gaan. Wildlife is het best te zien in de droge winter, in juli en augustus, als de parken niet zo begroeid zijn. De Kaapprovincie is in die tijd lenteachtig. Eigenlijk kun je het hele jaar door met je gezin wel op familiereis Zuid Afrika:

Meivakantie

Een goede periode, waarbij je het in het noorden en rond Kruger Park prima dieren kunt spotten. ’s Avonds koelt het behoorlijk af. Rond Durban is het overdag a la de Franse Riviera, je kunt in zee zwemmen maar Zuid-Afrikanen vinden het te koud. Voor een rondreis is het echter prima.

Zomervakantie

De winter in Zuid-Afrika, maar dat is relatief: in het zuiden rond Kaapstad en op de Garden route is het zoals bij ons op een koele lentedag. Ga je de bergen in dan kan het echt koud worden en zelfs vriezen. Wil je niet te koud, maak dan een rondje Johannesburg, Kruger, Swaziland, Durban, Drakensbergen terug naar Johannesburg.  

Een mooi tweeweeks rondje door het noorden en oosten van Zuid-Afrika, waarbij je safari en strand combineert. Bijkomend voordeel is dat er dan geen malaria risico is, wat belangrijk is om rekening mee te houden wanneer je met kinderen naar Zuid-Afrika reist. 

Vind je wat koelere streken prima, dan is een drieweekse trip, waarbij je het noorden met het zuiden combineert (evt. vliegen van Durban naar Port Elizabeth), een mooie optie. Juli en augustus zijn populair dus ook dan is vroeg boeken aan te raden.

Herfstvakantie

De herfstvakantie is de lente in Zuid Afrika: de natuur loopt uit, je zit tussen de seizoenen in. De noordelijke kaap is dan één grote bloementuin. Qua weer prima, maar qua vrije dagen wellicht te kort. Twee weken is toch wel het minimum. Kies dan of 2 weken in het noorden, of twee weken in de Kaapprovincie en omgeving.

Kerstvakantie

Rond Kerst en Nieuwjaar hebben de Zuid-Afrikanen zelf zomervakantie en boeken veel Noord Europeanen een trip naar de warme Zuid-Afrikaanse zomer. Wil je in deze periode reizen, boek dan echt vroeg, d.w.z. liefst 7-8 maanden van tevoren. Maak ook dan een keuze tussen noord of zuid. Qua weer is het een goede én warme/hete periode, waarbij de temperatuur flink kan oplopen. Gelukkig heeft je huurauto airco en kun je in veel hotels en lodges met je kinderen lekker afkoelen in het zwembad.

Leukste Activiteiten voor Kids

0 tot 6 jaar oud:

Met heel jonge kinderen rondreizen kan, er zijn voldoende faciliteiten. Ook luiers, poedermelk etc. is overal verkrijgbaar. Doordat je met je eigen huurauto reist ben je flexibel en kun je meer meenemen, zoals een eigen kinderbedje. Met je auto ga je dan ook zelf de natuurparken in, zoals Kruger, Hluhluwe of Addo (olifanten). Een nachtje op een struisvogelboerderij (of alleen bezoek) is eveneens een aanrader. Bij Kaapstad ga je met de kabelbaan naar de top van de Tafelberg en lekker naar het strand bij Houtbaai.

7 t/m 12 jaar oud

Wat oudere kinderen genieten nog meer van een familiereis in Zuid-Afrika. Probeer het aantal verplaatsingen niet te groot te maken. Juist op die dagen zullen je kinderen het met de activiteiten het meest naar hun zin hebben en het breekt de reisdagen.

Goede plekken zijn Hazyview (je doet vanhier uit de Panorama route en het Kruger Park), Mlilwane National Park in Swaziland (je kunt er paardrijden en fietsen omdat er geen grote wild is) en St. Lucia (naar Hluhuwe, een St. Lucia Wetlands boottochtje of naar de Zulu culturele dorpen). Mooi rustig strand vind je ten noorden van Durban. Ga je terug naar Johannesburg dan is een stop in de Drakensberg aan te raden. Vlieg je naar Port Elizabeth, stop daarna dan in Knysna en tenslotte in Kaapstad (Houtbaai). Van hieruit kun je naar de pinguins bij Boulders beach of gaan fietsen door de wijngebieden van Stellenbosch en Franschhoek.

12 jaar en ouder:

Wat hiervoor voor kinderen tot 12 jaar geldt, geldt ook voor de wat oudere tieners. Je kinderen zijn wat ouder, dus op safari kun je nu behalve met je eigen huurauto ook met open jeeps de natuur in. Een combi: zowel met je eigen auto als een of twee dagen een privé park met jeepexcursies is het best. Ook voor oudere kinderen geschikt is een spannende walvissafari vanuit Hermanus. In de Drakensberg kunnen oudere kinderen langere wandelingen/hikes maken of zelfs avontuurlijk ziplinen. Kortom, er is meer dan genoeg te doen.

Eettips in Zuid-Afrika

Eten met kinderen in Zuid Afrika, wat kun je verwachten?

Ontbijt

In de guesthouses, lodges en hotels wordt een uitstekend ontbijt geserveerd, doorgaans ook met wat Engelse invloeden: spek, worst en eieren. Ook voor (jonge) kinderen is er ruime keus.

Lunch

Ben je onderweg, dan valt de keuze toch wat tegen, gezellige dorpjes met leuke restaurantjes zijn niet dik gezaaid. Zorg voor voldoende proviand voor onderweg, door bijvoorbeeld eerst langs een supermarkt te gaan. Als snack tussendoor wordt overal, bijv. ook bij de benzinestations, biltong verkocht: gezouten gedroogd vlees. Ze hebben overigens ook andere snacks en vaak naast een supermarktje ook nog een filiaal van Kentucky, Wimpy’s of andere fastfoodketens.

Diner

Beroemd is de braai, de Zuid-Afrikaanse BBQ: overal, op kampeerplaatsen, bij chalet, lodges of vakantiehuisje tref je een braai. Houd er wel rekening mee dat Zuid-Afrikanen hun eetspullen meenemen in hun auto. Zo moesten wij in Kruger eerst wat bestek kopen en het nog bevroren vlees met heet water ontdooien in de wasbak. Een koelbox kopen, op tijd vlees kopen en wat eenvoudige keukenspullen zijn dan handig, die zijn niet altijd aanwezig. Verder tref je overal goede restaurants waar je ook met kinderen prima kunt eten. Een typisch Zuid-Afrikaans gerecht is bobotie, een gehaktschotel met kruiden, rozijnen en gele rijst.

Wat drinken in Zuid Afrika

Water uit de kraan drinken tijdens je gezinsreis Zuid Afrika kan prima. In tegenstelling tot veel andere landen in Afrika is het water in Zuid Afrika schoon en veilig. Mineraal water al dan niet met koolzuur is trouwens ook overal verkrijgbaar, net als alle internationale frisdranken, bier etc. Ga je wat langer, dan zou je een kleine koelbox kunnen kopen voor in de auto, wel zo handig. Genieten van de uitstekende Zuid-Afrikaanse wijn kun je overal, denk er wel aan dat rijden onder invloed zwaar wordt bestraft dus zorg voor een bob.